Om man bedriver verksamhet inom bygg-, restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen måste man enligt lag föra personalliggare.

Från och med den 1 juli 2018 ska även företag som bedriver verksamhet inom service av motorfordon, kropps- och skönhetsvård samt  livsmedels- eller tobaksgrossister föra personalliggare.

En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på i verksamhetslokalen. Den ska uppdateras dagligen och vara lättillgänglig om Skatteverket gör ett besök. Är den inte på plats eller är inte uppdaterat så Skatteverket utfärdar en eventuell kontrollavgift.

Vad man ska anteckna i personalliggaren?

Av personalliggaren ska företags namn och personnummer eller organisationsnummer framgå. För varje verksamhetsdag ska följande framgå:

  • För- och efternamn samt personnummer för var och en som är verksam.
  • Vilka tider varje verksam persons arbetspass börjar och slutar. Ett arbetspass är en sammanhängande period utan längre ledighet än normala pauser och matraster. (En verksam kan alltså arbeta flera arbetspass under samma arbetsdag.) Anteckna arbetstiden i direkt samband med att den verksamma börjar och slutar.

Man bör föra även in personal som är oavlönad (till exempel praktikanter eller släktingar) eller folk som du hyrt in från ett bemanningsföretag. Du ska däremot inte föra in till exempel en servicetekniker från ett annat företag som tillfälligt utför ett arbete hos dig.

Om man bedriver enskild näringsverksamhet eller är företagsledare i fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag så ska där antecknas man själv och ens make/maka eller ens barn som är under 16 år från och med den 1 juli 2018 i liggaren om de är verksamma. Detta gäller enbart då det finns en skyldighet att föra personalliggare på grund av att även andra personer är verksamma hos dig .

Du som för manuell personalliggare ska göra anteckningarna med beständig skrift, det vill säga med en penna vars skrift inte kan raderas. Bäst gör man om man beställer en personalliggare från Skatteverket här, så är man på säker sida.

Du kan låta någon annan föra personalliggaren i ditt ställe, men det är alltid du som har ansvaret för att det görs och på rätt sätt. Du ska föra personalliggaren löpande.