Utökade skattskyldigheten för arbetstagare hos utländska företag som arbetar tillfälligt i Sverige och de utländska företagens skyldighet att registreras och göra skatteavdrag planerades träda i kraft den 1 januari 2019. Reglerna kommer dock inte träda ikraft den dagen utan skjuts på framtiden.

Förslaget innehåll  begreppet ekonomisk arbetsgivare i Sverige vid tillfälliga arbeten i landet för en utländsk arbetsgivare. Detta innebär att fler av de personer som arbetar tillfälligt i Sverige idag skulle bli skattskyldiga för sitt arbete här. Vidare så kommer utländska bolag som har personer som arbetar i Sverige få en utökad skyldighet att registrera sig hos Skatteverket samt innehålla och betala svensk preliminärskatt eller SINK.

Förslaget om att ett skatteavdrag om 30 procent på fakturor till utländska företag för arbete i Sverige när det utländska företaget inte är registrerat för F-skatt ingick i samma propositionen. Chansen därför är stor att detta förslaget kommer också skjutas på framtiden.

Troligtvis var planeringen sådan, att förslaget skulle ingå i höstbudgeten. Riksdagen då  borde fatta beslut om detta om hösten. Förslaget bereds dock fortfarande på Regeringskansliet och det ryktas att ett ikraftträdande inte är planerat till den 1 januari 2019. Skatteverket och andra myndigheter behöver även tillsätta resurser för detta samt arbeta fram en väl fungerande process och kommunicera det till berörda företag.

Valresultatet innebär att det är komplicerat att få en fungerande ny regering. Övergångsregeringen lämnade budgetpropositionen som inte innehåller detta förslag och därmed lämnade frågan vidare till den nya regeringen, som kommer att bedöma om detta förslag är något den vill driva igenom.

Nu det är mycket svårt att säga när förslaget beslutas av riksdagen. Om det kommer drivas vidare av den nya regeringen, så det är sannolikt att det kommer ingå i vårbudgetarbetet. Om förslaget ingår i vårbudgeten, då är det sannolika ikraftträdandet 1 juli 2019.