Bosättningskravet och brexit

Vid midnatt mellan den 31 januari och 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU. Utträdet ur EU sker ordnat, dvs. genom ett avtal som godkänts av både det brittiska parlamentet och EU.

Den 1 februari 2020 börjar en övergångsperiod att löpa som sträcker sig till och med den 31 december 2020. Under den övergångsperioden förväntas centrala delar av den framtida relationen mellan EU och Storbritannien förhandlas fram i ett frihandelsavtal. Storbritannien kommer under den här övergångsperioden att vara fortsatt knutet till exempelvis EES.

Från och med den 1 januari 2021 kommer funktionärer i företag och filialer som är bosatta i Storbritannien att anses vara bosatta utanför EES-området. Dessa företag och filialer kan då behöva ansöka om dispens från bosättningskravet, förutsatt att Storbritannien och EU då har lyckats komma överens om ett frihandelsavtal.

Frågor och svar

Här följer några frågor och svar om brexit.

Kommer det kosta lika mycket att ansöka om dispens om Storbritannien kliver ur EU?

Ja, i dagsläget kostar en dispens 475 kronor för aktiebolag och föreningar och 685 kronor för filialer. Den summan kommer inte sänkas även om det skulle bli enklare att ansöka om dispens.

Vad gäller om ett företag har dispens från bosättningskravet redan idag, måste den sökas om i och med brexit?

Ja, i de flesta fall om företaget har företrädare boende i Storbritannien.

Kan en särskild delgivningsmottagare registreras för att en filial ska slippa behöva ansöka om dispens?

Nej.

Källa Bolagsverket 2020-01-20