Under ett par år har det pratats om arbetsgivardeklaration på individnivå, som framöver ska ersätta de vanligaste kontrolluppgifterna som man normalt lämnade i början av nästa år.

Det har ju positiva effekter för anställda och för deras arbetsgivare. För de anställda betyder det att de löpande kan se sina värden på bruttolön, skatt och förmåner direkt på Mina sidor på www.skatteverket.se .

För  företagen innebär det att man varje månad redovisar lite fler uppgifter, men slipper de årliga kontrolluppgifterna och det tunga arbetet att felsöka ett helt år bakåt om det är något som inte stämmer.

Ändringen genomförs i två steg:

1 juli 2018
Alla företag som idag för personalliggare och har 16 eller fler anställda den 1 juli 2018 ska redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå. Första redovisningen sker 17 augusti 2018.

I den första omgången är det branscherna restaurang, bygg, tvätteri och frisör som omfattas av de nya reglerna. Byggföretag ska du även ha SNI-kod 41 (byggande av hus) för att börja lämna arbetsgivardeklaration på individnivå. Om man inte har det skall man först börja redovisa enligt de nya reglerna 1 januari 2019.

1 januari 2019
Reglerna börjar gälla samtliga 400 000 arbetsgivare i Sverige. Första redovisningen sker 12 februari 2019.

Januari 2019
Sista gången företagen lämnar in de vanligaste kontrolluppgifterna, till exempel KU10, etc. Det gäller alla arbetsgivare och omfattar hela 2018, altså oavsett har man börjat att redovisa kontrolluppgifterna efter nya regler eller inte.